werkt niet werkt niet

Persoon

Linda Noordhuis woont in het Groningse dorp Zuidwolde. Aan de Rijksuniversiteit Groningen studeerde ze Nederlandse Taal- en Letterkunde en aan de Università degli Studie in Siena Italiaanse Letterkunde. Ze is als docent Communicatie en Dutch Culture and Language verbonden aan de Hanzehogeschool Groningen en werkt als Erasmus-docent voor Europese partneruniversiteiten. Daarnaast maakt zij vrij werk als schrijver en schilder.
Noordhuis schreef voor Tableau, Magazine voor Fine Art en publiceert in Boeskoolnijs en Vlieland Magazine.

Kijk Mijn Kunstwerk

Voor het project Kijk Mijn Kunstwerk is Linda Noordhuis op zoek naar het verhaal achter het kunstwerk. Het gaat over de connectie van het werk met de geïnterviewde, de gemeenschap en de wereld daarbuiten. De verhalen zijn persoonlijk maar gaan over universele thema’s zoals liefde, rouw, geloof, gezondheid, gemis en hoop.
Haar werk begeeft zich vooral op het raakvlak tussen woord en beeld. Het gaat om het bijzondere van het gewone, zoals Buddingh’s gedicht: Pluk de dag. Haar geschreven portretten zijn dicht op de huid; iedereen heeft een bijzonder verhaal en de poëzie ligt op straat.

Pin-ups en stripfiguren

Het boek Erik of het klein Insectenboek van Godfried Bomans is inspiratiebron voor de serie schilderijen Pin-ups en (strip)figuren. De negenjarige Erik leest een boek over insecten voordat hij gaat slapen. In zijn dromen wandelt hij ‘s nachts dwars door de lijst van een schilderij een landschap in. Hij is heel klein en de bladeren, grassprieten om hem heen zijn enorm. In deze schilderijen vindt u niet Erik zelf, maar pin-ups en stripfiguren. Alhoewel de Daltons hun spierballen laten zien, een op Andy Warhol geïnspireerde cowboy een colaatje drinkt en Valentijnsboodschappen worden afgevuurd met een plastic pistool zijn de pin-ups niet onder de indruk.
Voor de HappyMeal-paintings zijn de poppetjes letterlijk uit Out the (Happy Meal) Box gekomen. Zij vertrokken van McDonald’s vestigingen op A-locaties naar Toplocaties in de natuur.

Pluk de dag

“vanochtend na het ontbijt
ontdekte ik, door mijn verstrooidheid,
dat het deksel van een middelgroot potje marmite
(het 4 oz net formaat)
precies past op een klein potje heinz
sandwich spread
natuurlijk heb ik toen meteen geprobeerd
of het sandwich spread-dekseltje
ook op het marmite-potje paste
en jawel hoor: het paste eveneens’’
uit: Buddingh, C. Gedichten 1938-1970, Amsterdam,
De Bezige Bij, 1979

werkt niet