Oproep

      Linda Noordhuis werkt als artist-in-residence voor Museum Tromp’s Huys in atelierwoning Studio Betzy. Voor de rubriek Kijk Mijn Kunstwerk interviewt ze Vlielanders – en Vlielandgasten – over het verhaal achter hun favoriete werk. Het kunstwerk kan van alles zijn: een foto, een schilderij, beeld of sieraad. Fotograaf Klaas Huizenga maakt portretten van de geïnterviewden en het werk. Het project zal in de zomer van 2020 worden afgesloten met een expositie in Museum Tromp’s Huys.

      Ook uw verhaal delen? Neem contact op via info@lindanoordhuis.nl

Artikelen

Onbegrensd Groen

Carien van Boxtel uit Zaltbommel schrijft dit bericht over het bezoek aan haar ouders, die in geest voor altijd op Vlieland zijn; bij dit eiland is hun as uitgestrooid. Op haar Instagramaccount @Carienspolaroids staat de bijgaande foto, waarop ze door de bloeiende heide loopt in wat haar moeder liefdevol ‘het mooie valleitje’ noemde. Als kind ontstond haar liefde voor het landschap van Vlieland, ze is ‘badgast sinds 1970’. Haar advocatentoga hing ze in de wilgen om haar passie te volgen; ze werd tuinontwerper en ontwierp de tuin van Museum Tromp’s Huys,

De filosofie van het halletje

”Ik ben uitgegaan van een bepaalde filosofie dat sommige halletjes
– en hier heb je ook veel achterommetjes – dat het daar
niet zo welkom is, want er hangen vaak druipende paraplu’s,
natte kleding, staan schoenen en klompen, wandelstokken en
een hondenmand. Dat is dan niet het gezelligste plekje van het
huis. Ik wil blij binnenkomen.”

De wereld is te klein

“Trudy Vogel en ik maken elk jaar een gedicht over wat er op Vlieland voorgeval – len is en dat lezen we voor in De Bolder. Dat is onze kunst.” Nel Cupido-Kooijman – beter bekend als Opoe Nel – vertelt dit achterin inbreng – winkel de Drumbandschuur, waar ze elke zaterdag van 13.00 tot 15.30 uur werkt. Ze verkoopt dingen van mensen die ze vaak gekend heeft, maar soms ook niet: “Als je het mooi vindt dan is dat ook niet erg om niet te weten.”

Plastic huwelijk

“Vijf december, dat is het leukste feest van het eiland! Dan kun je meedoen met ‘opkleden’, als eilander. Je moet het liefst een thema uitdragen; een actueel onderwerp of iets wat er het afgelopen jaar op Vlieland is gebeurd. Als toerist mag je niet opgekleed gaan, jij mag alleen kijken. Dat geheime sfeertje vóór Sinterklaas is zo verschrikkelijk leuk! Iedereen die meedoet, houdt zijn mond maar geeft kleine hints.”

Die meid was ik!

Bij de buren naar binnen gluren: we doen het allemaal graag. Vlieland Magazine gaat nog één stap verder. We willen weten wat er bij u boven de bank hangt. Graag luisteren we naar uw verhaal over het werk dat u bekoort, ontroert en/of troost. Henny Kuipers-Katoen vertelt over een olieverfschilderij van zeeschilderes Betzy Rezora Akersloot-Berg.

Geen therapie, maar Vlie!

“Zou hier sinds 1661 niet meer zijn schoongemaakt?”, vraagt Riek zich hardop af. Ze bekijkt munten uit die tijd die recentelijk in de Nicolaaskerk gevonden zijn. Ze spreekt me aan terwijl ik de munten in een vitrine bewonder en vraagt: “Woont u hier op Vlieland?” “Nee, ik schrijf verhalen over wat Vlielanders en gasten boven de bank hebben hangen. Heeft u misschien een verhaal bij een kunstwerk?”

De man met de koffer

Als jongen van zestien kon hij zijn koffers pakken. Zijn ouders besloten in 1984 om zich met het gezin op Vlieland te vestigen. Hij was graag in Rotterdam en vond verhuizen geen goed plan. Nu ziet hij dat als het beste wat hem kon overkomen. Hij runt Hotelletje de Veerman. Met broer Max, schoonzus Minke en vriendin Tamara. Ze hebben 22 hotelkamers en meerdere appartementen. Het hotel in de Dorpsstraat ligt direct achter de Waddendijk aan de voet van de vuurtoren.

Lust en Liefde

“This is the story. It’s a Saturday in the early fifties. We live in New York. My father says: ‘I’m gonna go out. To buy sandwiches.’ Comes back with a brown paper bag. Just puts it on the kitchen table. Shows what’s inside to my mother and it is the Rodin masterpiece The hand of God.”